Preţul petrolului coboară de la cel mai ridicat nivel înregistrat în acest an, înaintea viitoarelor decizii ale OPEC+ legate de aprovizionare.
Petrolul a scăzut uşor de la cel mai ridicat nivel înregistrat în 2023, după o creştere determinată de reducerile de ofertă din partea OPEC+ care au tensionat piaţa, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Referinţa globală Brent a alunecat sub 89 de dolari pe baril, în condiţiile în care sentimentul de reducere a riscului a fost proeminent pe alte pieţe, inclusiv pe cele de acţiuni europene. De asemenea, dolarul a urcat, ceea ce a făcut ca mărfurile cotate în această monedă să fie mai puţin atractive.
Petrolul a crescut cu aproximativ 25% de la sfârşitul lunii iunie, pe măsură ce impactul reducerilor de ofertă – care au fost conduse de Arabia Saudită şi Rusia – şi-a făcut loc pe piaţă. Se aşteaptă ca Riadul şi Moscova să anunţe următorii paşi în următoarele zile, fiind de aşteptat ca reducerile să fie prelungite.
„Cele trei runde de reduceri de producţie ale Arabiei Saudite şi ale partenerilor săi din OPEC+ din septembrie 2022 explică pe deplin revenirea la un deficit mare”, au declarat într-o notă analiştii Goldman Sachs Group Inc. inclusiv Daan Struyven, care estimează deficitul la 2,3 milioane de barili pe zi în acest trimestru. „Revenirea deficitelor explică în mare măsură revenirea din vară a preţurilor la petrol„.
Spread-ul prompt al Brent-ului – diferenţa dintre cele mai apropiate două contracte – a atins 75 de cenţi pe baril în backwardation, faţă de 58 de cenţi în urmă cu o săptămână. Acesta este un model de creştere în care preţurile pe termen scurt au o primă faţă de cele mai îndepărtate.